Naast het uitbreiden van onze diensten, is er natuurlijk ook capaciteit nodig. Daarnaast willen wij onze passagiers uiteraard ook comfortabel vervoeren. Zeker als het gaat om een chartervlucht naar een locatie binnen of buiten Nederland, is comfort, maar ook actieradius belangrijk. Daarom hebben wij ons ingeschreven voor de aanschaf van een nieuwe helikopter. Wij hebben daarbij gekozen voor de nieuwe VRT500 helikopter en we zijn daarmee de eerste in Europa.

Inschrijving nieuwe helikopter

Onze huidige vloot voldoet nog altijd prima als het gaat om het leveren van onze diensten. Maar omdat we steeds meer zakelijke vluchten uitvoeren naast de reguliere rondvluchten, moeten we vooruit gaan denken. De beschikbare capaciteit moet gewaarborgd worden. Bovendien willen we iedere vlucht zo comfortabel mogelijk maken. Op basis hiervan hebben we besloten om een nieuwe helikopter aan te schaffen. Na gedegen onderzoek, hebben we ons inmiddels ingeschreven voor een nieuwe VRT500 helikopter.

Nieuwe VRT500

De VRT500 helikopter is een eenmotorig toestel met een coaxiale aandrijving. Dit toestel, dat in samenwerking met verschillende Europese bedrijven is ontwikkeld, wordt geleverd door Russian Helicopters. Enkele specificaties van deze VRT500 helikopter zijn als volgt:

 1. Vliegbereik van 860 km;
 2. Kruissnelheid van 225 km/h;
 3. Max. vliegtijd van 5,8 uren;
 4. Aantal passagiers: 4 personen
 5. Inclusief gescheiden vrachtruimte.

De belangrijkste reden dat we voor dit type helikopter hebben gekozen, is het oog van de fabrikant voor de elektrische toekomst voor de helikopterbranche. De fabrikant is na de presentatie van het model in Rusland in de zomer van 2018, volop bezig met de ontwikkeling van een elektrisch auto-rotatiesysteem. Dit houdt in dat de helikopter als 1-motorig toestel, in de toekomst wellicht ook voor meerdere opdrachten ingezet kan worden. Ook opdrachten die nu uitgevoerd worden door 2-motorige helikopters. Een andere belangrijke reden was het rotorsysteem met de dubbele rotor. Ook wel een coaxiale aandrijving genoemd. Dit is een gerenommeerd systeem wat al lange tijd door Kamov helikopters wordt gebruikt. Dit systeem staat garant voor geluidreductie t.o.v. de enkele rotor op alle bekende modellen.

Coaxiale aandrijving

Wat het meest opvalt aan een toestel met coaxiale aandrijving, is het ontbreken van een staartrotor en de dubbele hoofdrotor. Beide rotors worden aangedreven door de turbinemotor. Door de rotorbladen verschillend of zelfs tegengesteld te bewegen, kan de helikopter sturen. Deze constructie heeft een aantal belangrijke voordelen. Met name de volgende zaken waren voor ons reden om te kiezen voor de VRT500:

 1. Veiligheid voor publiek en personeel rondom de helikopter vanwege het ontbreken van de staartrotor;
 2. Meer stabiliteit tijdens het vliegen door het beter te kunnen controleren van de vliegrichting;
 3. Minder trillingen omdat er alleen aandrijving van de motor naar de hoofdrotor gaat;
 4. De helikopter is stiller omdat de overbrenging naar de staartrotor niet aanwezig is;
 5. Meer wendbaarheid en sneller stijgen door meer stuwkracht;
 6. Het toestel is compacter en neemt zo minder stallingsruimte in beslag;
 7. Hogere maximum vlieghoogte;
 8. Grotere actieradius.

Uitrustingen

De helikopter is leverbaar voor de volgende werkzaamheden:

 1. Personenvervoer (5 zitplaatsen t.b.v. rondvluchten, VIP-vervoer, AirTaxi etc.);
 2. HEMS (Ambulance etc.);
 3. Politie / Defensie;
 4. Aerial work;
 5. Cargo (ca. 900 kg external load);
 6. Trainingsdoeleinden.

Uw mogelijkheden voor de VRT500 in Europa?

De VRT500 is wordt volgens onze contactpersoon bij Russian Helikopters momenteel ontwikkeld voor de Europese markt, voor EASA certificering. Uitlevering van de eerste modellen in Europa zal in 1 van de aankomende jaren zijn. Hierover krijgen wij in een later stadium meer informatie.

Foto impressie en afmetingen

In de onderstaande afbeeldingen ziet u de helikopter alvast in beeld. Daarbij vindt u ook de afmetingen:

Bekijk de onderstaande animatievideo voor een mooi 3D beeld en de mogelijkheden van de helikopter:

Wilt u meer weten of bent u als ondernemer ook geïnteresseerd in (het eventueel aankopen van) deze helikopter? Neem dan contact met ons op, dan proberen wij u van de meest relevante informatie te voorzien.